Održana posljednja dva ciklusa radionica na temu horizontalnih politika

U sklopu projekta „Poboljšanje uvjeta za pružanje socijalnih usluga u zajednici/ POSUZu mjesecu rujnu 2020. godine održana su posljednja dva ciklusa radionica na temu horizontalnih politika.

Radionice su bile namijenjene zaposlenicima Centra za rehabilitaciju Stančić i partnerima u projektu    (Grad Vrbovec, CZSS Vrbovec, Grad Dugo Selo, CZSS Dugo Selo), a održale su se u velikoj dvorani  Gradske vijećnice u Vrbovcu uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Tijekom četverodnevnog izlaganja raspravljalo se o sljedećim temama: „Pružanje socijalnih usluga u zajednici, „Načela pristupačnosti, „Pružanje psihosocijalne podrške udomiteljima i korisnicima udomiteljstva te „Razvoj i perspektiva udomiteljstva.

Posebnu pažnju i zanimanje sudionika izazvala je radionica na temu udomiteljstva.

Osvrt i zaključke na spomenutu temu prenosimo u nastavku.

Osvrt na održanu radionicu „Razvoj i perspektiva udomiteljstva“

U radu i raspravi radionice na temu razvoja i perspektive udomiteljstva na istočnom dijelu Zagrebačke županije sudjelovali su predstavnici partnera u projektu, zaposlenici Centra za rehabilitaciju Stančić i  predstavnica udomiteljskih obitelji.

Nakon uvodnog dijela koji nam je prezentirala dr.sc. Marinka Bakula Anđelić u kojem smo imali prilike čuti o povijesnom razvoju udomiteljstva te osnovne zakonske odredbe, kao i situaciju u drugim EU zemljama, ravnateljica CZSS Vrbovec Irena Martak upoznala nas je s trenutnom situacijom na području pod ingerencijom njihovog CZSS. Saznali smo da na njihovom području ima 176 udomiteljskih obitelji za odrasle i  26 za djecu koje brinu o gotovo 660 korisnika. Ako te podatke usporedimo sa 2013. godinom kada su na tom području djelovale 313 udomiteljskih obitelji, onda postaje jasno da se suočavamo sa drastičnim padom broja udomiteljskih obitelji. Uzroke tomu možemo tražiti u visokoj životnoj dobi udomitelja, njihovom narušenom zdravstvenom stanju ali i nezainteresiranosti mladih obitelji da se bave udomiteljstvom. Istovremeno, sve je više zahtjeva za smještaj u udomiteljstvo jer je velik dio domova za smještaj u procesu deinstitucionalizacije. Iako CZSS Vrbovec ima 2 tima za udomiteljstvo, poslovi su i nadalje prezahtjevni i ne stiže se sve obaviti. Značajna pažnja posvećuje se odabiru odnosno kompatibilnosti udomitelja i potencijalnih korisnika što daje novu dimenziju i novu kvalitetu ovoj socijalnoj usluzi. U tijeku je svojevrsna kriza udomiteljstva u cijeloj državi. Naravno, tome i doprinose visoki zahtjevi i očekivanja koja se stavljaju pred udomiteljske obitelji kao i niska cijena njihovih usluga koja u usporedbi sa cijenom smještaja u domovima socijalne skrbi više sliči socijalnoj pomoći nego naknadi za izrazito zahtjevan i složen posao koji obavljaju udomitelji. S korisnikom treba provesti svakodnevno 24 sata, a prateće službe poput psihologa, psihijatra najčešće nisu dostupne u ruralnim područjima već se mogu dobiti samo u velikim gradovima što iziskuje dodatne troškove i gubitak vremena.

Svi prisutni složili smo se da je jedno od ključnih pitanja – pitanje naknada udomiteljima  te osiguranje potrebne stručne pomoći u vidu mobilnih timova za podršku u kriznim  situacijama. 

Psihosocijalna podrška koju stručni radnici Centra Stančić pružaju udomljenim korisnicima je odlično rješenje i trebali bi uključiti veći broj korisnika što i planiramo po otvorenju novog Dnevnog centra u Vrbovcu, kako je istaknula Ivana Kelebuh, voditeljica Dnevnog centra u Vrbovcu. Za sada smo nabavili mini bus koji će uskoro početi dovoziti korisnike što predstavlja veliki iskorak i veliku podršku udomiteljima kao i njihovim korisnicima. Tragom toga i izuzetno dobroj suradnji Centra Stančić i CZCC Vrbovec, već je puno učinjeno na tom planu a u perspektivi spremni smo pomoći i oko edukacija udomitelja i njihova uključivanja u program psihosocijalne podrške te pomoći u kriznim situacijama.

Otvorilo se i pitanje nedostatka stručnih i znanstvenih istraživanja o navedenim temama pa ćemo u narednom periodu pokušati osigurati sredstva (aplikacijom na natječaje i partnerstvima) te omogućiti zainteresiranim stručnjacima da se profesionalno razvijaju i znanstveno usavršavaju, provode istraživanja i tako daju doprinos razvoju udomiteljstva na ovom području.